Çarşamba, Mayıs 13, 2015

Geert Kımpen: Kabalist

İslamda genelde peygamber sünnetlerinin uygulanması karşılığında kişinin sevap kazanacağı öğretilir. Fakat bunun bedensel yararları ve görülmeyen nedenleri üzerinde pek az açıklama vardır. Örneğin sağ elle yemek yenilmesi, kedi beslemek vs. Sevap karşılığında mı yapılıyor? Şüphesiz. Bu kitapta kabalaya kabataslak bakıldığında islamda olan sünnetlerin ve kabalaya giriş niteliğindeki öğretilerde evrenle uyum yasaları olduğunu görüyoruz. Tevrat aritmetiği, ve Tevrat'ın semantolojisi hakkında verdiği ip uçlarının aynısı Kuran için de kullanılabilir.

Kabala bir bilimdir. Günümüz bilim anlayışı kendi içinde dönüp dururken örn: Psikoloji, tıp vs. ( Fizik diğer alanlara göre daha anlayışlı gibi geliyor.) Metafizik olaylara cevapsız kalıyor. Hal böyleyken bir cevap aranıyor. Rasyonel cevaplar, öyle ki her şeyi değiştirebilecek cevaplar belki.  Yalnız günümüzde kabala özünden ayrılmış . Bu kesinlik kazanmıştır. Aleyhte kullanıldığında şeytani öğretiye ve ritüele dönüşmesi işten bile değildir. Kitapta bunlara cevap aramaya çalıştım. Tabi ki kabalayı olduğu gibi incelemesini bekleyemezdim fakat yararı oldu. 


Kitapta kurgulanan olaylar 15.yy'da geçiyor. Objektif yaklaşımlar var örneğin; Osmanlı'nın Safed'de ve Kudüs'de sert fakat adaletli yaklaşımından bahsediliyor. Her iki dine de eşit yaklaşımlar var. Bu çok ilginç. Geert Kımpen küçük tiyolar da vermiş. Abrakadabra meselesini denemeden edemeyeceksiniz bana göre. Dan Brown'un esintileri görülüyor. Kitabın sakin akışı hayal ettiğimiz 15. yy yaşam tarzını bizim gibi algıladığını yansıtması ustaca olmuş. 

Salı, Mayıs 05, 2015

Pazar, Mayıs 03, 2015

ÇAĞLAR ERBEK: TÜRKLERDE "YAŞAM AĞACI"

ÇAĞLAR ERBEK: TÜRKLERDE "YAŞAM AĞACI": Çağlar Erbek, İzmir 2015 2014 Yılında Kazakistan'ın Aktobe kentinde katıldığımız " Türk Halklarının Kültürel Mirası" ...