Cumartesi, Şubat 14, 2015

Khaled Hosseini: Uçurtma Avcısı

Uçurtma Avcısı'nı okuyanlar Khaled Hosseini'nin hayatıyla ilgili büyük ölçüde benzeşen ögeleri görecektir. Afgan kültüründe ve sosyal yaşamındaki çelişki ve çarpıklıklarına acımasızca yaklaştığı açık ama Bin Muhteşem Güneş'te de görüldüğü gibi Amerika'nın propagandasını yapmaktadır. Örneğin: Rusya yıkım getirirken Amerika kaçış yeridir ve sanki terör olaylarıyla alakası yoktur. Belki kendisi Amerika'da doktorluk mesleğini yaptığı için oraya eleştiride bulunamamıştır ve hıncını bunları hak eden Afgan halkından çıkarmaya çalışmıştır. Yaptığı bu ikili yaklaşım göze batan şekilde ve bu kitap sekiz milyon satmıştır. Kurgudur, romandır vs. Fakat bu da algı yönlendirmesidir.

Her iki kitapta aynı yaklaşımlarda bulunması tıpkı dünyaca ünlü vasat yıldızların yapması gereken görevlerden birine benziyor. Reklam, yönlendirme, istenilen mesajı verme vs...


Sürükleyicilik yıkımdan beslenmiş. Yoğun çarpıcılık kitabı boğmuş ve okunamaz hale getirmiş. Eleştirdiği Afgan halkından farkını göremedim. Bu da Ermeni soykırımını kabul ettiği için Nobel ile ödüllendirilen Orhan Pamuk'a benzemiyor mu? Zaten bu kitap da Penguin/Orange Readers grup ödülünü almış. Sinema için biçilmiş kaftan. Ağlamak isteyenler için ideal. Tescillenen eserlere şüphe ile bakmalıyız ve kesinlikle populerizm kaygımız olmamalı.   

Hiç yorum yok: